Op een dag zat ik, als zoveel dagen, achter mijn computer in een saai kantoorpand te werken. Er kwam een man binnen in een groene overall en hij meldde dat hij de planten op kwam halen. De planten? reageerde ik verbaasd. De planten in onze kantoortuin? De 2 planten op onze kamer, die we wekelijks water of koffie gaven net hoe het uitkwam? Deze 2 planten die ons de broodnodige zuurstof, afscherming en het groengevoel gaven in ons afgemeten kleurloze werkruimte?
Ja helemaal eens, meldde de groen mijnheer; maar het planten abonnement is landelijk opgezegd in het kader van minder kosten en efficiënter ofzo en nu kom ik ze nu ophalen. Verbouwereerd keken mijn collega en ik hem aan. Het laatste stukje groen werd zo naar de buitendeur gereden. In de daarna nog kalere ruimte keek ik voor mij uit en dacht ‘nu is het leven echt uit dit pand’. Naar het plantenasiel? En wie heeft de naam kantoortuin toch ooit verzonnen, daar horen toch planten in?

Gratis zen met een plant

En is dit wel kostenbesparend? Wat leveren planten en bloemen op in een werkomgeving? Zijn planten en bloemen, niet de energiegever en het zen moment voor de werkende mens. Als je even naar een plant kijkt of naar de kleur groen dan heeft dit een ontspannen effect op mensen. En is dat niet wat je ook wilt als werkgever, dat het welbevinden van de medewerker optimaal is, om de gevraagde prestaties te kunnen leveren?
De kleur groen staat voor het samenwerken, ontwikkelen en verbinding met elkaar. En laat dat nou net zijn waar ieder bedrijf voor wil staan. Hoe vaak werk je niet samen aan een project met je collega’s, zonder verbinding met elkaar geen ontwikkeling en geen resultaat. Daar kan de kleur groen, een echte houten tafel, bureau of kast, een afbeelding van een bos, planten of bloemen of liever nog echte planten en bloemen mede voor zorgen. Dus een ode aan planten in de kantoortuin.

Neem vaker een bloemetje mee

Kijk eens om je heen op jouw werkplek, zie je de kleur groen? Zie je een plant of bloemen? Zo niet, neem morgen eens een plantje mee voor op je bureau of in de vensterbank. Het fleurt de boel lekker op en je brengt letterlijk leven in de brouwerij voor een duurzame samenwerking en een mooi resultaat.