Wist je dat na de zomervakantie de meeste echtscheidingen worden aangevraagd? Het samenzijn in de vakantie geeft net het zetje en na het uitpakken van de koffers weet je het zeker. Gevolgd door de koplopers de maand maart en januari. Kerstboom afgetuigd, oud & nieuw gevierd en dan tabé en vaarwel.

De keer dat ik tot de conclusie kwam dat een langdurige relatie niet meer verder kon, heb ik alles achtergelaten op wat persoonlijke spullen na. Ik kon, na wat omzwervingen, in een leeg huis opnieuw beginnen. Met tweedehands spullen en na een bezoek aan Ikea ging ik aan de slag. Een verwarrende tijd, maar waarin ik ook trots was op mijn nieuwe stulpje. Een nieuwe levensfase als single 30-er begon.

Maar hoe is het om achter te blijven, als je partner er van door gaat en jij met je verdriet in het huis blijft wonen waar jullie ooit samen gelukkig waren?

Beide situaties kom ik tegen; opnieuw beginnen in een leeg huis of achterblijven in het huis na een scheiding.

Weg met je ex

Kijk of je dingen in je huis ziet die daar aan herinneren. Deze zaken verwijder je als eerste uit je huis. Je kan altijd een doos maken waar je spullen in doet van jullie gezamenlijk verleden. Deze doos berg je op uit het zicht om daar later nog eens op terug te kijken en te besluiten het dan alsnog weg te doen. Je neemt letterlijk afscheid van deze spullen. Het weg doen geeft je uiteindelijk ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden voor een nieuwe start. Zo unspouse je je huis.

Als je ongewenst alleen achterblijft in het huis waar je samen met je ex hebt gewoond, dan zit het verdriet letterlijk tussen de muren en in de stenen. Een rouwperiode breekt aan met veel vragen en vaak geen antwoorden. Kijk na verloop van tijd eens om je heen en stel jezelf de vraag: wat herinnert je dagelijks aan je ex? De kast vol met boeken, de muziekinstallatie met mega boxen, de mancave in de schuur of kelder? De ingezakte bank waar je ex onderuit gezakt in zat/lag iedere avond? Foto’s van jullie samen en de kinderen? Voel wat je het meeste verdriet doet in huis of waar je je het meeste last van hebt.

Een fijn huis is een medicijn voor een gebroken hart

Het kan ook zijn dat je, na verkoop van jullie gezamenlijke huis, je alleen opnieuw begint in een ander huis. Daar zit je dan op de kale vloer. Het is een periode waar veel op je afkomt en het verdriet vaak nog aanwezig is. Met behulp van vrienden en familie maak je het huis bewoonbaar. Je roept; “verf alle muren maar wit”, want verder kom je eigenlijk niet met ideeën. Vaak weet je ook niet meer wat je zelf wilt en wat je mooi vindt na een langdurige relatie. Jouw huis is geworden tot een compromis van jou en je ex. Mensen helpen je ook aan spullen, iedereen heeft nog wel iets in huis staan voor je; een bank, keukengerei, een eettafel. De vorige bewoners hebben de gordijnen laten hangen. Je neemt het allemaal graag aan, want het is pionieren en overleven en je hebt de energie niet om er zelf heel veel over na te denken. Als je maar verhuisd bent.

Thuiskomen bij jezelf

Een tijd later, nadat je opgekrabbeld bent en de scherven bij elkaar geraapt zijn; denk je: “wat wil ik nou eigenlijk zelf in huis”? Hoe ga ik het huis meer van mij maken. Dat het huis je omarmt en ondersteunt in de fase waar je dan bent.

Daarna komt de vraag waar te beginnen?

Een advies is te starten in de ruimte of hoek van een kamer waar je het meeste verblijft. Wat maakt deze plek zo fijn en speciaal voor jou? Kijk naar deze plek en is dit helemaal naar je zin of is het een fijne plek maar herken je jezelf niet in de inrichting? Zo houd je het behapbaar en maak je kleine stapjes met een groot effect voor jezelf.

Je kijkt in dit gedeelte van je huis naar de huidige kleuren, de materialen, de vorm van wat er staat en naar de meubels. Dit alles bepaalt of het je energie geeft of ontneemt. Bijvoorbeeld een ronde vorm (denk aan ronde kussens, tafels, stoelen, lampenkappen en bloempotten) laat de energie lekker stromen. Een vierkante of rechthoekige vorm zet de energie vast en je kan je stoten aan de hoeken. Als je naar de kleuren kijkt wat doet dit met je? Is het een kleur die je prettig vindt of is het een krijgertje en past de kleur van bijvoorbeeld de meubels helemaal niet bij je. Het zelfde geldt voor de kleur op de muur. Wordt het tijd voor een kleur die de ruimte, de functie van de ruimte en jou ondersteunt? En vergeet ook de planten en bloemen niet. Groen zorgt voor levendigheid in je huis, net als een huis dier. Dit is heel fijn als je alleen thuis komt of als je kinderen bij je ex-partner zijn.

Op deze wijze neem en kleur je letterlijk je huis in. Je pakt de regie weer in handen in jouw huis, maar ook in jouw leven. Dat jouw huis jouw thuis wordt, passend bij deze nieuwe levensfase.

Hoe ben jij na je echtscheiding opnieuw begonnen?

Neem eens een kijkje in het huis van Kim, zij bleef in het huis wonen na haar echtscheiding. https://www.debbywezelenburgfengshui.nl/project/je-huis-na-een-scheiding/

Mijn volgende blog gaat over “Tinder je huis”? Als je na een echtscheiding weer open staat voor een nieuwe liefde.

Wat een geweldige, leuke en informatieve “feng shui je huis” dag. Ik heb er veel van geleerd. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik met hernieuwde energie aan de slag ben gegaan in mijn huis waar ik na mijn scheiding ben gaan wonen. Ik heb weer een paar stappen gezet. Dank je wel! Danielle, Rotterdam

Debby Wezelenburg Feng Shui verbindt mens en ruimte.