Al een beetje geïnstalleerd in huis voor het thuiswerken? Hoe zit je erbij? Heb je je plek gevonden? En ben je thuiswerk-proof?

Ik hoor van veel mensen dat het balanceren is met de ruimte in huis en de verdeling van welke huisgenoot in welke kamer kan werken of studeren nu velen verplicht thuiswerken of studeren. Bij mij is dat niet anders met een tijdelijk thuiswerkende man en twee thuislerende kinderen erbij.

Creatief met ruimte

Vandaar op verzoek mijn tweede blog over thuiswerken. Mijn vorige blog ging over de verdieping waarop je werkt en welke invloed dit op je werk heeft. Deze blog gaat over hoe kleuren en materialen jou beïnvloeden op je thuiswerkplek. Hoe klein je ruimte ook is. Ook je bureau of een gedeelte van een ruimte kun je thuiswerk-proof maken. Je gaat je ruimte innemen.

Kijk eerst eens om je heen? Wat zie je op je werkplek? Zie je veel spullen liggen die je met je werk associeert of zie je vooral huishoudelijke of kinderspullen? Leg de spullen uit je zicht die niets met werken te maken hebben. Dit geeft focus en zo maak je letterlijk ruimte voor je werk. Daarna ga je je werkplek inkleuren.

Het kleuren– en materialenpalet

Weet je hoe kleuren en materialen je beïnvloeden tijdens het werk?

Blauw, zwart en glaswerk = kalmeert en ontspant. Te veel maakt inactief.

Groen, planten en bloemen = verbindt en netwerkt. Te veel leidt af.

Rood, kunstwerk met vuur kleuren en brandende kaarsen = activeert en enthousiasmeert. Te veel kost energie en concentratie.

Geel/bruin/terracotta en aardewerk = stimuleert kennis, wijsheid en maakt sociaal. Te veel maakt het zwaar.

Wit/grijs en metalen voorwerpen = Geeft helderheid en rationaliseert. Te veel kan hard en levenloos worden.

Pimp je thuiswerkplek

Mijn advies is: zet kleuren en materialen bewust in op je werkplek. Als je een hele werkkamer hebt, dan kun je een wand in een mooie kleur schilderen. Maar ben je al blij met een tijdelijk thuiswerk bureau op dit moment, dan kleur je je bureau in.

Hoe doe je dit?

Zet een plantje of een bos bloemen op je bureau om nieuwe ideeën te laten stromen. Je glazen karaf met water of je glazen theepot met een glas erbij voor de ontspanning tijdens het werken. Je brandt een kaarsje tijdens het werken om het vuur in jezelf te laten branden. Een vrolijk kunstwerk erbij voor de oppeppende energie. Een mooi aardenwerk beeldje of iets zonnigs geel op je bureau voor je wijsheid aan te roepen. Veel huizen zijn tegenwoordig al bijna te wit of grijs ingericht. Daar hoef je dan niet meer van aan toe te voegen, hoogstens iets van metaal voor de focus. Zet iets neer of hang iets op ter inspiratie, iets waar je blij van wordt en waar jouw werk of bedrijf voor staat. Zo heb ik een inspirerend moodboard aan de muur hangen en een hartenplek in mijn werkkamer met dierbare werkherinneringen. Kies waar mogelijk voor een ronde vorm om de energie lekker te laten stromen. Dit geeft bij elkaar de stimulans om door te gaan en je werk met nog meer plezier te doen.

Heb je vragen over je thuiswerkplek, stel ze hieronder.

Feng shui ze en werk ze thuis.

Wil je mijn eerste blog over thuiswerken teruglezen over op welke verdieping werk jij en wat is de invloed hiervan op je werk:

Feng Shui geeft harmonie in een omgeving en Nine Star Ki geeft balans in jezelf en in relatie met de ander. Samen zorgen zij voor het evenwicht waarin jij optimaal kunt wonen, werken en leven.