Ben jij al een empty nester? Voor mij komt het er deze jaren aan. Een mijlpaal die enorm dubbel is. Aan de ene kant ben je dolgelukkig dat je kind zelfstandig geworden is en een eigen plek heeft gevonden. Maar aan de andere kant bekruipt je dat veelbesproken lege nest gevoel omdat je kind is uitgevlogen. Maar hoe kun je hier binnenshuis mee omgaan? In dit artikel tips en tricks hoe je je huiselijk leven vorm kunt geven zodra je kind het nest verlaat.

Ontheemd in je eigen huis

En weer dek je de tafel voor één persoon te veel en kook je steeds voor een heel weeshuis.

Wat een ontheemd gevoel in je eigen huis de eerste tijd. Je kan je draai niet vinden thuis. Het voelt zo kaal en stil aan. Ieder keer als in de lege kamer komt, is een confrontatie met de levensfase die geweest is. De slaapkamer heeft nog wel de geur van je kind. Misschien hangt er nog een kledingstuk waar je je neus nog eens lekker instopt. Nostalgie bekruipt je instant van vervlogen tijden.

Zelfzorg

De eerste tijd kan zwaar zijn. Neem rustig de tijd om je emoties te verwerken. Het is normaal om gevoelens van verdriet, trots en leegte te ervaren. Investeer daarom in zelfzorg. Want nu je meer tijd voor jezelf hebt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan jezelf. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met de verandering.

Afname zorg-gen

Daarnaast is het hormonaal heel normaal dat er in De Overgang ook minder behoefte komt aan zorgen voor een ander. Het zorg-gen neemt letterlijk af met de afname van je hormonen. Dat je voelt; ‘nu mag iedereen zijn eigen spullen in huis opruimen, de was doen en dagelijks verantwoord koken want ik ben de hort op’. Niet van schrikken hoor, dat is in de evolutie gewoon ook zo bepaald. De één gaat op retreat naar Ibiza, de ander gaat het Pieterpad lopen. Wandelen is de menselijke maat om stap voor stap deze verandering te verwerken en een plek te geven.

Het is ook een moment om je liefdesrelatie onder de loep te nemen en weer te ontdekken. Wat vinden we ook al weer zo leuk aan elkaar, nadat jaren alles om de zorg voor kinderen heeft gedraaid, en wat gaan we samen meer ondernemen?

Neem je huis eens onder de loep

Het is ook een natuurlijk moment om je huis onder de loep te nemen en de ruimten te herijken. Misschien heb je altijd al een eigen kamer willen hebben, waar je je kan terugtrekken met je interesses. Het kan ook zijn dat de nestverlater de grootste kamer achter laat en een ander kind deze kamer gaat innemen en gebruiken. Je vertrokken kind krijgt dan bijvoorbeeld de wat kleinere logeerkamer, zodat ze natuurlijk altijd welkom zijn om te blijven slapen en zich daar ook thuisvoelen met vertrouwde spullen om zich heen.

Een moment om eerst waar te nemen en te voelen wat nodig is in deze levensfase in je huis en welke verandering je daarna wilt doorvoeren.

Het fijne is ook door zo met je huis bezig te zijn, je het proces aangaat en de spullen door je handen laat gaan en al klussend je nieuwe levensfase een vorm gaat geven. Dit praktisch bezig zijn met je handen, haalt je uit je hoofd en maakt dat je de verandering doorleeft door middel van je huis. Dat is de werking van Feng Shui.

Want al voelt dat niet zo op het moment van vertrek, de leegte bied je ook kansen in huis en voor jouw persoonlijke groei.

Empty Nest plek in je huis

Wist je dat er een empty nest plek is, in je huis. De familiehoek. Hier zet je de foto’s van je gezins- en familieleden. We noemen het ook wel de houthoek, genoemd naar het element hout. Het element hout staat voor je gezin, familie of vriendengroep. Je hoeft geen bloedverwant te zijn om verbinding te voelen met een groep mensen. De bomen in het bos zijn met elkaar verbonden door hun wortels. Dat is in je gezin ook, ook al vliegt er één uit, de verbondenheid van je roots blijven. Door niet zo maar overal in huis je gezins- en familiefoto’s neer te zetten, maar bewust voor de hout plek te kiezen, geef je iemand de ruimte om zijn eigen leven te gaan leiden, maar blijft de verbondenheid met de oorspronkelijke tribe. Deze energetische familie plek zit vanaf je voordeur gezien, links achterin je huis.

Oost West Thuis Best

Een leeg nest, betekent natuurlijk niet dat je kind niet meer thuiskomt, er blijft altijd een plekje in de herberg. Wanneer je kind het nest verlaat, sta je voor een nieuwe fase van het huiselijk leven die kansen biedt voor persoonlijke groei. Via je huis ontwikkel je door naar deze nieuwe fase en kijk je wat het jou maar ook je nestverlater brengt.

Feng Shui brengt harmonie en een beter welzijn in je woon- en werkomgeving. Nine Star Ki geeft balans in je leven en zet je in je natuurlijke kracht. Een Energetische Reiniging van je huis klaart je woning en jezelf op. Met elkaar zorgen zij voor een evenwicht waarin jij optimaal kan wonen, werken en leven.