Uit de praktijk
Ervaringen met Feng Shui, thuis en op het werkSylvia keek eens om zich heen

Sylvia kwam terug van vakantie en keek eens om zich heen in haar eigen huis. Heel even zag ze haar interieur door de ogen van een vreemde. Zonder de verzachtende blik van alledaagse gemakzucht toont het huis zijn ware aard en gezicht. Dit viel niet mee in haar geval. Ja, je kunt wijnrood fluwelen gordijnen hebben hangen, en kopieën van 17e-eeuwse pronkstillevens in goudkleurige lijsten, en Perzische kleden op de vloer en dan met je ogen halfdicht denken dat je in het boudoir van Oscar Wilde woont, maar dan moet er niet in elke hoek een kapot geel kinderparapluutje geleund tegen een manke, oranje rolkoffer staan, of een incourante blauw metalen synthesizer, of zo’n tien jaar geleden hippe zitzak waar al negen jaar niemand meer op gezeten heeft. Opruimen dus en aan de slag in eigen huis. Door de vakantie energiek gestemd vond zij nu eens daadwerkelijke kracht om het ook te doen en hop, diezelfde avond nog stond de hele handel aan de stoeprand. En de volgende dag ging ze aan de slag in eigen huis” (Column Sylvia Witteman, Volkskrant 6 September 2017)
Herkenbaar zo’n Sylvia moment? Dat je in één keer ziet wat je huis je al een tijd wil vertellen. Er is werk aan de winkel, maar waar te beginnen en hoe pak je het aan zodat de flow en harmonie in je huis komt en je gaat ondersteunen in jouw levensfase en bij de dingen die jij belangrijk vindt in je leven. Maak van je huis jouw wereld.
Isa & Sjoerd, wordt zijn huis ook haar huis?

Hoe wordt dit huis haar thuis? En zou dit huis ooit wel echt haar huis worden met zijn verleden met zijn ex? En haar kinderwens, was daar nog plaats voor? Met Sjoerd besprak zij wat zij voelde, hij begreep haar en ging mee opzoek naar antwoorden op haar vragen. Samen met Isa en Sjoerd ben ik gaan kijken naar hoe het huis meer in evenwicht te brengen, zodat alle bewoners zich er evenveel thuis voelen.
Met de resultaten zijn Isa en Sjoerd aan de slag gegaan. Het oude is losgelaten en opgeruimd en het nieuwe heeft een plek gekregen. Isa heeft nu haar eigen plek in huis, ook haar voorkeurskleuren en meubels hebben een bewuste plaats gekregen in het geheel. Zelfs voor de gewenste liefdesbaby is al ruimte gemaakt. Het huis is weer toekomst bestendig en het gevoel van Isa kreeg een fysieke plek in huis.
Hoe Els haar plek weer vond

De wekker ging steeds vroeger. Dat moest wel, want als Els – met een trolley achter zich aan trekkend – niet om 7.30 uur op het werk was, dan voor haar geen werkplek die dag. Ja, hangend aan een hippe stamtafel met 5 tikkende en pratende collega’s of zittend op een poef in de social space. Ook het trappenhuis was favoriet om telefoontjes af te handelen en niet te vergeten het toilet.
Sinds Corona, een verbouwing en de terugkeer naar kantoor zijn, vanwege kostenbesparing, 30% minder werkplekken terug gekomen. Want zo is de overweging; niet iedereen werkt meer vijf dagen per week op kantoor en mensen werken niet continue achter een bureau. Thuiswerken met een paar kantoordagen is de nieuwe norm.
Alleen thuis had Els niet een echte werkplek. Ja, aan de eettafel. Eerst alle huiselijke spullen eraf halen, dan je laptop neerzetten, je niet laten verleiden door alle klusjes die je in huis ziet en ’s avonds weer alle werkspullen aan de kant om te kunnen eten aan dezelfde tafel. Dit moest anders.
Ben jij ook een thuiswerker en/of op kantoor een flexwerker en herken je deze situatie?
Met deze vragen kwam Els bij mij terecht;
Waar en hoe thuis een goede werkplek creëren om niet afgeleid te kunnen werken? Hoe op het werk, je flexplek zo eigen maken, dat je prettiger kan werken en meer productief bent? Hiermee ben ik, tot volle tevredenheid van Els, aan de slag gegaan.