Feng wat? Wat gaan we doen?

Dat was wat mijn man zei toen hij, net als velen, het woord voor het eerst hoorde.

Nou, reageerde ik voorzichtig, lees deze oproep eens:

Praktijk examenhuis gezocht voor Feng Shui academie.

En zo is het begonnen. Wij wilden de zolder verbouwen, onze zoon ging naar de middelbare school en mijn dochter werd ook echt te groot voor het kamertje waarin ze tot dan toe sliep.

Een aantal aannemers kwam over de vloer,. Ze hadden het over stenen en muren en zouden nog een offerte uitbrengen. Sommige offertes ontvingen wij nooit. En dit bleek later niet erg, want wij wisten het eigenlijk ook nog niet zo goed. Wij borduurden voort op wat er al was.

Toen ik de oproep zag staan in het plaatselijke krantje werd ik nieuwsgierig; dit kan wat zijn voor ons. Maar zou het niet te zweverig zijn?

De verbouwing niet benaderen vanuit alleen stenen, muren en vierkante meters, maar vanuit ons als bewoners; wat hebben wij nodig om de komende jaren fijn te leven in ons huis en een doorontwikkeling te maken van kleine kinderen naar pubers? Wat zou het fijn zijn als iemand zich echt in ons zou verdiepen als gezin en dan misschien met nieuwe inzichten zou komen, waar wij nog niet aan gedacht hebben.

En zo geschiedde.

Wij werden praktijk examenhuis. Ongeveer 20 studenten kwamen op 1 dag bij ons kijken en vooral met ons praten. Wat een aandacht, het voelde goed. Er ging een nieuwe wereld open voor mij. Wat een rake, diepgaande en persoonlijke analyses en wat een goede adviezen. Ons idee over de verbouwing begon te kantelen. Zullen we het Feng Shui gaan doen? Dit gaf wat stof tot bespreking. Want dit betekende; we gaan het helemaal anders doen en er zit enorme tijdsdruk op.

Mijn zoon zou op zolder gaan slapen, maar daar zagen we in het nieuwe plan vanaf. Wij gingen op zolder slapen. Vanuit de Feng Shui gedachte, slapen kinderen op dezelfde verdieping als hun ouders of de ouders slapen een verdieping hoger dan de kinderen. Dit geeft namelijk de natuurlijk hiërarchie in huis weer en op zolder is heel veel energie, dat voel je al aan de warmte op zolder, en dit is niet bevorderlijk voor de nachtrust en ontwikkeling van een kind. Mijn zoon reageerde begrijpelijk teleurgesteld en vond het nieuwe idee eerst nog niets.

Ondertussen hadden wij een aannemer gevonden en lag er een uitgewerkte offerte. Het was 2 weken voordat de verbouwing zou gaan starten. Ik heb de aannemer gebeld en gezegd, we gaan het  anders doen. Na enige stilte zei hij; ik kom morgen naar jullie toe, want ik moet wel weten welke muren er uit moeten en waar weer opgebouwd. Ik heb niet gezegd dat we het Feng Shui gingen doen. De een is meer van de stenen en de ander van de energie in huis……..

Herken je dit? Onrust over je huis, je wilt het anders, maar hoe en waar te beginnen?