Even aan mijn moeder vragen. Dit liedje klinkt door mijn hoofd als ik aan mijn moeder denk. Mijn liefdevolle, zorgzame moeder als vraagbaak, een luisterend oor en die altijd voor mij klaar staat. Deze week met moederdag sta ik daar extra bij stil. Wist je dat iedereen een moederplek in huis heeft? Daar hoef je zelf geen moeder voor te zijn. Je kan ook de moederrol hebben in je leven voor een vriend(in), als mantelzorger, voor dieren of als suiker oom of tante. Het gaat om de archetypische moederrol die je vervult in het leven, ook mannen hebben deze rol in zich. Het zorgzame, het klaar staan voor een ander, belangstelling tonen, het voeden en opvoeden de één heeft het meer in huis dan de ander. Waar zit de archetypische moederplek in huis? Vanaf je voordeur gezien, rechts achterin in je huis. Kijk eens goed hoe de plek waar jouw moederhoek in huis zit erbij staat. Word je er blij van, ziet het er prettig uit om te verblijven en neem jij deze plek in door het van jou te maken? Het mooiste is als deze plek in je huis samenvalt met de keuken. In de keuken zit veel vormende kracht, de oerkracht om dingen tot stand te brengen. Denk aan de geboorte van een kind. In de keuken wordt gekookt, gevoed, opgevoed en tussen de bedrijven door goede adviezen gegeven en fijne gesprekken gevoerd. Tegenwoordig zijn keukens heel open en vaak in verbinding met de woonkamer. Maar het gezegde; Geen pottenkijkers in de keuken, geeft aan dat je in de keuken tijdens het koken je focus nodig hebt om het eten niet over te laten koken of aan te laten branden. Daarom wil een keuken geborgenheid hebben om een voedzame maaltijd tot stand te brengen. Een maaltijd die het liefst met zo min mogelijk pakjes en zakjes kookt en je echt voedt en energie geeft. Het huidige tijdsbeeld van keukens, is strak, steriel met veel wit, grijs en zwart. Maar de keuken is bourgondisch bedoelt en niet als een laboratorium, dit wil zeggen er mag warmte en gezelligheid in de keuken. Niet voor niets wordt er tijdens feestjes vaak in de keuken gestaan, voor het fijne één op één gesprek, de lekkere hapjes en de juiste sfeer. Deze warmte bereik je door kleur toe te voegen in de keuken. Denk aan de aarde-tinten; geel, bruin en terracotta en een vleugje vuur-tint toe voegen in de vorm van rode, oranje of paarse accessoires. Ook vers kleurrijk fruit en groente zichtbaar neerleggen in een mooie schaal wekt de eetlust op en geeft levendigheid in de keuken. Een afbeelding van voedsel in de keuken heeft hetzelfde positieve effect. Geef je keuken en je moederplek in huis aandacht, maak het gezellig, schoon, huiselijk en fijn voor jou om te verblijven. Op deze wijze is de moederplek altijd aanwezig in je huis en in jezelf. Een liefdevolle Moederdag toegewenst. Feng Shui verbindt mens en ruimte. Voor meer flow en harmonie in huis en werk.