Feng Shui brengt balans in je schoonheidssalon

Laat de elementen voor je werken

Passeren potentiële klanten vaak je salon of merk je een bepaalde onrust wanneer klanten in je wachtruimte plaatsnemen? Wil je dat je klanten meer ontspannen zijn in de behandelkamer of dat zij zich energieker voelen in de verkoophoek? Met Feng Shui breng je in kaart op welke plekken in de salon er een disbalans is in de vijf elementen. Breng ze in balans en ervaar meer harmonie in de salon.

Feng Shui (spreek uit: feng sjweej) is de meer dan 3.000 jaar oude filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. De eeuwenoude wijsheid komt oorspronkelijk uit China en wordt tegenwoordig over de hele wereld toegepast. Bij Feng Shui wordt er gekeken naar de relatie tussen de mens en de omgeving. Het doel is het bereiken van evenwicht tussen de vijf elementen: vuur, aarde, metaal, water en hout. Een natuurlijke balans tussen ruimte, inrichting en functie optimaliseert de doorstroom van levensenergie. Debby Wezelenburg is Feng Shui-adviseur en vertaalt haar kennis naar de praktijk voor zowel zakelijke als privélocaties. Debby: “Wanneer de elementen in balans zijn, ondersteunen zij elkaar. In de schoonheidssalon kun je met Feng Shui de klant op natuurlijke wijze positief beïnvloeden.”

Invloed van de elementen

De meeste mensen voelen haarfijn aan of zij zich prettig voelen in een bepaalde ruimte of niet. Dat gevoel is onder meer afhankelijk van de ligging van de ruimte ten opzichte van het totale pand, de lichtinval, kleurstellingen, materialen en vormen, en plaatsing van meubelen. Al deze invloeden worden bewust of onbewust ervaren. Feng Shui helpt deze invloeden te herkennen, waar nodig aan te passen en zodoende te optimaliseren. Debby: “De vijf elementen vuur, aarde, metaal, water en hout staan in een bepaalde relatie tot elkaar. Ieder element heeft een vruchtbare relatie met het daaropvolgende én het voorafgaande element, en is nodig om de levensenergie te laten stromen. Deze voedende beweging is gericht op harmonie, maar je kunt ook een disbalans ervaren doordat er te grote tegenstellingen in een bepaalde ruimte aanwezig zijn of omdat er een bepaald element mist. Werk je bijvoorbeeld in een ruimte waar het vuur element domineert, dan blus je deze niet met het water element maar temper je het vuur met het aarde element. Feng Shui is erop gericht om de invloed van de vijf elementen in een ruimte in evenwicht te brengen. Het effect daarvan is dat bewoners, klanten of andere gebruikers zich veel prettiger voelen.”

Elementen, kleuren en functies

Vuur

Kleur: felle kleuren zoals rood, oranje, paars en fuchsia.

Seizoen: zomer.

Materiaal: Kleur.

Fysiek: vuur, kunst.

Beeld: schilderij.

Vorm: driehoek.

Associatie: energie, zon, enthousiasme, inspiratie.

Aarde

Kleur: geel, bruin, terracotta.

Seizoen: oogsttijd

Materiaal: steen, stof.

Fysiek: beelden, steen.

Beeld: aarde, akker.

Vorm: vierkant.

Associatie: verzorgend, betrouwbaar, geborgenheid, contact, zekerheid.

Metaal

Kleur: wit, grijs, pastel.

Seizoen: herfst.

Materiaal: metaal, plastic.

Fysiek: spiegels, mes.

Beeld: religie, engel.

Vorm: koepel.

Associatie: veiligheid, spiritualiteit, zakelijk, koud, hard.

Water

Kleur: blauw en zwart.

Seizoen: winter.

Materiaal: glas.

Fysiek: aquarium.

Beeld: meer, zee.

Vorm: golven.

Associatie: rust, intuïtie, stilstand, stilte.

Hout

Kleur: groen.

Seizoen: lente.

Materiaal: hout.

Fysiek: plant, bloem.

Beeld: bos, weide.

Vorm: rechthoek.

Associatie: verbinding, ideeën, communicatie

Debby: “Het beroep schoonheidsspecialist is een contactberoep met een dominerend aarde element. Je wilt je klanten een gevoel van geborgenheid, warme sfeer en veiligheid geven, waarbij aanraking centraal staat.”

Vuurverdieping

Debby: “Bij Feng Shui analyseer je eerst een ruimte of pand en kleur je deze vervolgens in met een advies. Je kijkt dan onder meer naar de functie en de ligging van de ruimte. Van daaruit bepaal je wat de ruimte nodig heeft om in balans te komen. Een verbouwing is daarbij lang niet altijd noodzakelijk; met accessoires en meubelen kun je ook veel doen. Een salon op zolder wil je bijvoorbeeld aarden, want de zolder is de vuur verdieping. Hoe hoger in het pand, hoe hoger de energie en hoe minder geaard de plek is. Het beroep schoonheidsspecialist is een contactberoep met een dominerend aarde element. Je wilt je klanten een gevoel van geborgenheid en veiligheid geven, waarbij aanraking centraal staat. Hoe dichter bij de aarde jouw salon zich bevindt, hoe beter dat voelt. Het heeft daarom de voorkeur de salon op de begane grond te vestigen, maar dat is niet altijd mogelijk. Om het vuur element op de zolderverdieping te temperen, voeg je aarde elementen toe. Denk aan zonwering, kleurstellingen in bruin, (oker)geel en terracotta, een stenen beeld, zachte aaibare stoelen et cetera.”

Tips en adviezen

Debby geeft tips en adviezen voor een aantal ruimtes in de schoonheidssalon.

 1. De entree: uitnodigend en opgeruimd

Via de voordeur stroomt de verse levensenergie het pand binnen. Zodra klanten de salon betreden, wil je dat ze tot rust komen, niet teveel geprikkeld worden en een moment voor zichzelf ervaren. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Hoe uitnodigend is de entree?
 • Kunnen klanten makkelijk parkeren?
 • Is de ingang goed te vinden?
 • Hoe zichtbaar is de naam van de salon; is deze duidelijk leesbaar?
 • Belemmeren planten of struiken (de weg naar) de entree?
 • Komen klanten binnen in een opgeruimde ruimte of zijn er (te) veel spullen en prikkels?
 • Wachtruimte: geborgen en warm
 • Welke vormen zie je? Ronde vormen werken positief en wekken sympathie op. De energie wordt om de vormen heen geleidt in tegenstelling tot vierkante vormen.
 • Hoe zit het met de akoestiek? Planten absorberen geluid, net als stof. Denk aan een vloerkleed, vitrage of zachte aaibare stoelen. Deze geven ook een geborgen gevoel en zorgen voor ontspannenheid.
 • Wat wil je afschermen en wat wil je laten zien? Scherm zaken af die je niet wilt laten zien, zoals de wasmachine of de keuken. Zet mooie elementen in het zicht of belicht ze voor een fijne totaalbeleving.
 • Hoeveel spiegels zijn er? In de behandelkamer is een spiegel functioneel, maar op de meeste andere plekken kun je spiegels beter weghalen. Mensen zijn kritisch op zichzelf en willen niet continu met hun eigen spiegelbeeld geconfronteerd worden. Teveel spiegels stimuleren niet de positieve ervaring waarmee je wilt dat klanten de salon verlaten.
 • Welk kleurenpalet zie je? Aardse kleuren zoals (oker)geel, terracotta en bruintinten geven een gevoel van zachtheid, warmte en geborgenheid. Je kunt ook houtelementen toevoegen, zoals  planten en bloemen of een echte houten (ronde!) tafel voor verbondenheid.
 • Is er sfeerverlichting? De wachtruimte is bij uitstek een plek waar een mooie eyecatcher aan het plafond mag hangen.
 •  Kassa: zakelijke plek

De ruimte waar de kassa staat is een zakelijke plek, waar het element metaal mag domineren. Denk aan kleuren zoals wit, grijs en pasteltinten. Een laptop waarop de volgende afspraak gepland kan worden komt hier tot zijn recht. In deze ruimte misstaat ook de ‘money plant’ (of pannenkoekenplant) niet! Voor financiële voorspoed.

 • De behandelkamer: betrouwbaar en veilig
 • Straalt de ruimte betrouwbaarheid, zachtheid en luxe uit? Voeg aardse elementen toe als dat niet het geval is.
 • Staat de behandelstoel tegen de muur aan met zicht op de deur? Klanten voelen zich veiliger op die manier.
 • Heeft de ruimte een raam? Zorg voor voldoende privacy van de klant, zodat hij/zij zich niet bekeken voelt.
 • Is er naast functioneel licht ook sfeerverlichting aanwezig voor een gevoel van geborgenheid?

Aanvullende tips

Debby: “Voel ook goed of de energie moeiteloos door het hele pand kan stromen of dat je eventueel een raam open kunt zetten voor frisse lucht. Is er overal voldoende daglicht of kun je beter meer lichtbronnen toevoegen? Naast de inrichting heeft ook jouw verschijning een effect op de klant en op hoe jij ondersteunend werkt in het geheel. Draag je bijvoorbeeld witte kleding, die steriel, koud en hard overkomt of draag je zachte aardse kleuren voor een gevoel van warmte? Met zwarte kleding maak je jezelf minder zichtbaar en met felle kleuren kun je eventueel accenten toevoegen aan je outfit voor een beetje vuurelement en wat pit.”

Salon aan huis

“Een salon in huis ligt bij voorkeur dicht bij de voordeur of heeft een aparte opgang”, vertelt Debby. “Je neemt liever niet de energie van je klant mee door de hele woning. Werk en privé lopen dan rechtsreeks in elkaar over. Daarnaast vergt het aanpassing van de andere bewoners, wat kan leiden tot een geforceerde situatie. Misschien is je puberzoon thuis en zet hij de muziek hard aan of komt je man binnen omdat hij net terug is van werken. Je kunt daarom beter een salon áán huis dan een salon ín huis hebben, bijvoorbeeld in een bijkeuken, schuurtje of verbouwde garage.”

Feng Shui in de praktijk

Erna Zoeteweij van Schoonheidssalon Erna in Capelle aan den IJssel had een salon in een verzorgingstehuis, die vanwege corona werd gesloten. Ze besloot daarom thuis een salon te openen en schakelde de hulp van Debby in. Erna: “In de salon werk ik holistisch, met natuurlijke producten en een werkwijze die daarop aansluit. De salon is gesitueerd op zolder; klanten moeten dus twee trappen omhoog. Ik wilde dat de klanten direct bij binnenkomst een goed gevoel hebben, zich ontspannen voelen en het gevoel hebben dat ze in professionele handen zijn. Het was daarom voor mij een logische stap om Debby om hulp te vragen.”

Debby bracht de ruimtes, functies en elementen in kaart en kwam tot de ontdekking dat er diverse elementen botsten. Erna: “Ze adviseerde onder meer de kleur van de voordeur en de trap aan te passen, spiegels weg te halen, geurkaarsen in pastelkleuren en een diffuser met essentiële oliën neer te zetten, en inspirerende doeken aan de muur te hangen. De gang was in een aardse lei kleur, maar volgens de analyse domineerde het water element in de gang. De gang is nu wit met lichtgrijs, omdat het metaal element aarde en water verbindt.”

Ook op de zolderverdieping is alles inmiddels ingericht volgens Feng Shui. “Een wand heeft een zachtroze kleur gekregen en de vloer is in houtkleur. Voor de witte luxaflex zijn linnen vitrages gehangen. De ruimte heeft meubelen met ronde vormen en zachte stoffen gekregen en er is gespeeld met de hoogte door middel van hangplanten. Het brengt rust dat niet alles op de grond staat. Ook de positie van de behandelstoel is veranderd naar aanleiding van het advies van Debby. En het werkt! Klanten ervaren de salon als rustgevend. Ze voelen zich hier geborgen en prettig. Zelfs de handdoeken in fris wit heb ik vervangen door warm chocoladebruin!”

Met dank aan: Debby Wezelenburg, www.debbywezelenburgfengshui.nl, en Erna Zoeteweij van Schoonheidssalon Erna

Tekst: Birgitta van der Linden, BLUSHtxt

Afbeelding van het interview in het magazine De Beauty Professional maart 2021