Wie Debby Wezelenburg (52) Samen met Edwin Moeder van Merijn, Marente Werkt als feng shui adviseur www.debbywezelenburgfengshui.nl

‘Misschien is het tijd voor een nieuw begin, moeten we verhuizen’, dacht ik.’

Ik associeerde mijn huis met een periode van ziek zijn”

Toen Debby noodgedwongen veel tijd thuis moest doorbrengen, voelde ze zich onrustig en ontevreden. Er leek maar één oplossing: verhuizen. Totdat de Chinese filosofie feng shui op haar pad kwam.

“In 2013 kreeg ik de diagnose borstkanker. Het kwam volledig onverwachts, want ik voelde mij helemaal niet ziek. In die onzekere tijd ging al mijn energie naar de behandelingen; chemokuren, een operatie en een herstel- en balansprogramma. De ruimte om uitgebreid te voelen wat er was allemaal was gebeurd en wat dit met mij had gedaan, was er niet. Toen ik noodgedwongen veel tijd thuis was om te herstellen, was dat best een shock. Het leven draaide door, maar ik nam er geen deel aan. Alsof ik een soort toeschouwer was geworden. Op alle vlakken in mijn leven ging ik mij bezinnen, ook rondom het huis waarin we woonden. Ik merkte dat ik er de rust niet meer kon vinden. Het huis associeerde ik met die periode van ziek zijn, met al die uren dat ik in bed had gelegen. ‘Misschien is het tijd voor een nieuw begin, moeten we verhuizen’, dacht ik.”

Examenopdracht

“Mijn baan zegde ik op en omdat ik nog niet wist wat ik wilde doen, richtte ik mij op het verbouwen van ons huis. We wilden het klaarmaken voor de volgende levensfase van onze kinderen. Op een ochtend bladerde ik door de plaatselijke krant en viel mijn oog op een klein oproepje: praktijkexamenhuis gezocht voor de feng shui academie. Omdat we zo aan het puzzelen waren met de verbouwing, leek mij het iets voor ons. Een stuk of twintig studenten kwamen langs voor hun examenopdracht. Ik vond het reuze interessant. Ze focusten zich niet alleen op de technische verbouwing, maar waren ook heel belangstellend naar ons. De vragen die ze stelden raakten vele vlakken: van hoe mijn man en ik elkaar hebben leren kennen tot of we goede slapers zijn. Door de adviezen die we kregen, gingen we heel anders naar het huis kijken. We hadden met een aannemer al een plan gemaakt voor de verbouwing, maar hebben hem opgebeld dat we het anders wilden doen.”

Thuisgekomen

“We hebben onder andere de indeling in huis aangepast, de muren een andere kleur gegeven, de slaapkamers prikkelloos gemaakt en ik heb een plek voor mezelf gecreëerd. Deze veranderingen maakten mij zo blij, dat ik besloot de opleiding voor feng shui coach te volgen. Ik help nu mensen om harmonie en levensenergie in hun huis te brengen en zo meer balans in hun leven te krijgen. Dat dit groot effect kan hebben, ben ik het levende bewijs van. Ons huis voelt nu weer als thuis. Toen corona begon, had ik zelfs het gevoel dat ik er klaar voor was. De tijd die ik de afgelopen jaren in mezelf en in het huis heb gestopt, werd dubbel en dwars uitbetaald. Ik weet nu dat ik de onrust die in mezelf zat op het huis projecteerde. Door feng shui ben ik weer thuisgekomen bij mezelf.”

Journalist: Shirah Ipenburg

Fotograaf: Joke Schut https://jokeschut.nl/

Interview magazine GezondNu

Cover GezondNu november 2021 portretfoto bij artikel GezondNu