Feng Shui je klaslokaal

De Eduard van Beinum school was in afwachting van een grootscheepse verbouwing. Juf Marjolijn vertelde dat ze met collega’s lang gesproken hadden over een bepaalt lokaal waar geen leerkracht in wilde werken. Uiteindelijk had zij aangegeven hier maar in te gaan met groep 8, iemand moest erin.

Toen ik dit hoorde ben ik met haar in gesprek gegaan om niet te wachten op de verbouwing van de school, maar meteen, met beperkte middelen, met het betreffende lokaal aan de slag te gaan. Het was mij vanuit Feng Shui gezien, duidelijk wat er ontbrak aan het lokaal en hoe je dit op kon lossen. Met Feng Shui laat je alles op zijn plek vallen zoals bijvoorbeeld; een warm welkom bij de entree van het lokaal, een ideale samenwerk plek, de geconcentreerde leerplek, de computerhoek, de leeshoek en de juiste plek voor het bureau van de juf. Dit ondersteun je door kleuren, materialen en vormen voor een optimale harmonieuze leeromgeving.

Juf Marjolijn was een snelle leerling en heeft alle adviezen opgevolgd met als resultaat dat de kinderen thuis vertelden dat het zo’n fijn lokaal was geworden en dat de collega’s van Marjolijn de teamvergaderingen voortaan in dit lokaal wilden houden. Daarnaast vroeg een andere juf ook advies voor haar lokaal.

Zoals vaak in het onderwijs veranderen leerkrachten regelmatig van lokaal. Zo ook dit jaar. Ik ging naar een lokaal waar menig collega negatief over sprak. Het was geen fijn lokaal, teveel geluiden van buiten en te warm. Debby bood aan me te helpen om van dit lokaal een fijne plek te maken. Ze legde me eerst de basisregels van Feng Shui uit zodat ik alvast na kon denken waar en hoe ik de meubels meer zou kunnen zetten, hoe ik er voor kon zorgen dat de kinderen zich welkom en prettig voelden. Hierna heeft Debby het lokaal energetisch gereinigd. Een aantal kinderen benoemde bij binnenkomst meteen het verschil in sfeer en bespraken dit thuis met hun ouders. In eerste instantie reageerden mijn collega’s wat sceptisch, maar nadat ze het Feng Shui proof lokaal binnen kwamen, merkten iedereen verschil. En verschil was er. Waar voorgaande collega’s het lokaal als vervelend hebben ervaren, neem ik met pijn in mijn hart afscheid om weer naar een ander lokaal te gaan. Voor dit nieuwe lokaal heb ik Debby ook gevraagd te adviseren.

 Marjolijn van ‘t Zelfden, leerkracht basisonderwijs Eduard van Beinumschool, Rotterdam