Je huis mee laten groeien met je levensfase

23 jaar geleden kochten Marcel en Monique als verliefd stel een ruime ééngezinswoning. Wat te doen met al die kamers en ruimte? De kamers slipten in de loop van de jaren dicht met spullen en ze kregen een onduidelijke bestemming. Dit is wat ik zag en voelde toen ik de eerste verdieping opkwam in hun huis. Er was stilstand en stagnatie op deze etage.

Nu Marcel en Monique rond de 50 zijn en er een hond bij is gekomen, was het tijd om onder andere de eerste verdieping aan te pakken. Ik heb nog nooit zulke voortvarende klanten gezien. Nadat ze mijn advies hadden ontvangen en gelezen en ik enkele weken later bij ze langs ging om het nog verder toe te lichten waren ze al begonnen met opruimen en het leegmaken van de kamers voor herbestemming. Een klus waar ze beiden tegen op zagen, maar nu ze wisten wat het ze ging brengen, was het goed te doen. Het hele verleden kwam voorbij en vele spullen zijn weggedaan of hebben een andere eigenaar gevonden. Vol enthousiasme waren ze samen aan de slag gegaan.

Marcel is een hele handige man en wat zijn ogen zien kan hij zelf maken. Ik was hier zeer van onder de indruk. Ik kreeg geregeld foto’s en filmpjes toegestuurd met de vorderingen en wat het voor ze doet. Zo sliep Marcel niet goed op de zolder verdieping. De slaapkamer is nu op de eerste etage in de kamer die het beste past bij Marcel. Het is hun beide nachtrust ten goede gekomen. De andere kamers hebben een duidelijke, eenduidige bestemming en functie gekregen. Dit geeft rust en helderheid. De kleinste kamer is de walk in closet geworden en de slaapkamer een plek van rust. Ook zijn ze verder gegaan met de woonkamer en de zolder. De werkkamer volgt nog. Zo is alles letterlijk in huis op zijn plek gevallen en toekomst bestendig geworden. Ze hebben een duurzame doorstart gemaakt in hun eigen huis, passend bij hun huidige levensfase en wensen.

Nadat ik eind 2018 de workshop Feng Shui bij Debby in Rotterdam had gevolgd, wilde ik graag een persoonlijk advies van haar. Na daarover te hebben door gesproken besloot ik niet alleen tot een advies voor mijzelf en onze slaapkamer, maar werd ook mijn liefje en ons complete huis erin mee genomen. Debby kwam bij ons thuis in Gouda om ons allebei te interviewen en ons huis door te lopen en te fotograferen. Na een paar weken viel het advies in de bus gevolgd door een gesprek. We konden aan de slag.

Zoals in veel gemiddelde eengezinswoningen, hebben we op de eerste etage 3 slaapkamers van verschillende grootte en de badkamer. Het oorspronkelijke plan was om de grootste en de kleinste slaapkamer tot 1 grote slaapkamer aan de achterkant van ons huis te verbouwen. Debby’s advies was om de middelste slaapkamer aan de voorkant van het huis als knusse rustige slaapkamer in te richten en van de kleinste slaapkamer een kastenkamer te maken. De grootste kamer zou dan werkkamer/kantoor kunnen worden. Dit vroeg wel iets meer dan opruimen en meubels verschuiven.
Stap 1 was: kamers leeg maken. We sliepen al jaren op zolder en de 3 kamers waren ongemerkt bijna vol spullen geraakt, waarvan een groot deel al jaren niet werd gebruikt. Dankzij de lokale weggeefgroep op Facebook raakten we kasten, een tweepersoons (logeer)bed en kantoorspullen kwijt. Oude kleding ging naar een goed doel.

Stap 2: een inbouwkast tussen 2 slaapkamers weg slopen en daar de oorspronkelijke muur in ere herstellen, behang van alle muren halen, plafonds stucen en raamposten opnieuw verven.

Stap 3: kledingkasten in de kleinste kamer plaatsen, zodat we gemakkelijk weer bij onze kleding konden komen. Dit werd onze eerste trots. Wat een feest om alles bij elkaar in 1 ruimte te hebben in plaats van in meerdere kasten. We hebben zelfs nog wat ruimte over.

Stap 4: de slaapkamer behangen en vloerbedekking laten leggen en ook meteen maar aan de buitenkant van de ramen rolluiken geplaatst om de warmte van de zon ‘s zomers te kunnen beperken. Naast 2 nachtkastjes, is deze kamer vrij van kasten. Het is een knusse ruimte geworden in rustige zachte tinten. Dit heeft een positieve invloed op ons beider nachtrust.

Op zolder is nu ruimte ontstaan die tijdens de #blijfthuis periode goed van pas komt voor de online yoga en fitness trainingen. Tot slot was het advies voor de woonkamer om de eethoek en de zithoek van plek te wisselen. Dit hebben we pas recent gedaan, omdat we het daarover niet direct eens waren. Nu willen we het niet meer anders. Vanuit de zithoek zien we nu veel meer van onze tuin en de ochtendzon.

We hebben door de Feng Shui adviezen beiden meer rust in ons zelf te gekregen. Tezamen met de thuiswerkplicht door Corona is er ruimte ontstaan om ons meer bewust te worden hoe we ons thuis en in andere situaties bevinden en dát gaat weer leiden tot het maken van nieuwe keuzes in ons leven. Er staat nog 1 kamer op de planning. Dat zal voorlopig de laatste grote klus zijn. Terugblikkend is alles zeer de moeite waard gebleken en voelt het huis een stuk prettiger. Ons huis is nog veel meer een thuis geworden en daar zijn we heel blij mee.

Monique en Marcel, Gouda