Het ouderlijk huis loslaten

Op Funda schrijft de makelaar onderstaande lovende tekst. Mooi dat Feng Shui door de makelaar wordt aanbevolen als extra’s van het huis en dat het huis meteen door de eerste kijker gehuurd wordt. Maar wat Funda niet laat zien, is dat aan de verkoop of verhuur van een huis vaak een emotioneel proces vooraf gaat. In dit geval het overlijden van de moeder van mijn klant en daarna het leegmaken van het ouderlijk koophuis om het gereed te maken voor gemeubileerde verhuur aan expats. Een periode met veel verdriet waarin het zwaar is om alles door je handen te laten gaan en afscheid te nemen van je moeder, van haar huis met haar verleden. Hoe dankbaar is het dan om te kunnen adviseren en te ondersteunen. Een tastbare herinnering werd bewust achtergelaten in het huis voor de huurder. In dit geval door de eettafel, dressoir en bank te hergebruiken. Op deze wijze voelde het goed voor mijn klant om het huis te gaan verhuren. Met eerbied en liefde voor haar overleden moeder en voor het huis waar haar moeder zo fijn heeft gewoond..

Te huur: Zeer mooie, recent geheel gerenoveerde en gemeubileerde monumentale tussenwoning, uit omstreeks 1900. Een oud huis in een nieuw jasje. Het huis is ingericht volgens de principes van Feng Shui, waardoor het harmonieus en prettig aanvoelt en er een fijne, rustige sfeer hangt. Het interieur is een mix van oud en modern.

Voor

Ik had weleens van Feng Shui gehoord, maar wat het nou precies inhield, wist ik niet. Behalve dat het prettig leven is, in een huis ingericht volgens de principes van Feng Shui. Toen mijn moeder vorig jaar overleed en ik besloot om haar huis gemeubileerd te verhuren, schakelde ik Debby in. Zelf kwam ik er helemaal niet uit door alle emoties en mijn moeders huis moest immers, uit eerbied en liefde, zo mooi en zo prettig mogelijk ingericht worden zodat de volgende bewoners er gelukkig konden wonen en haar huis met respect zouden behandelen.
Het fijne aan met Debby samenwerken, behalve haar onderbouwde advies: ze is er écht voor je. Debby denkt mee. Ik mocht haar zelfs vanuit de Ikea bellen bij twijfel over aankopen. ”Richt je zoveel mogelijk op ronde vormen en natuurlijke materialen”, zei ze dan bijvoorbeeld. Dat deed ik. Met als gevolg dat mijn moeders huis een privé paleisje is geworden, met een fijne sfeer. De allereerste kijker wilde het huren! Dank je wel Debby.

Barbelijn Bertram, Amsterdam