Vakantiehuis in Oostenrijk

Jawohl, Feng Shui geht über die Grenze!

Mirjam en haar man lieten een vakantiehuis bouwen in Oostenrijk, Karinthië. Maar hoe in te richten, aan te kleden en gereed te maken voor verhuur aan gasten? Zodat ze zelf en de huurders optimaal kunnen genieten van dit huis tijdens de wintersport of gedurende de zonnige lente en zomermaanden? Na deelname aan de workshop Feng Shui je (vakantie)huis had Mirjam nog aanvullend advies nodig om alle ruimten in het huis helemaal Feng Shui proof te maken voor de juiste energie, harmonie en balans. Met dit advies onder haar arm reed ze naar Oostenrijk en maakte ze het huis (verhuur) klaar voor de eerste vakantiegangers.

Lees hieronder verder naar de ervaring van Mirjam en de reacties van haar gasten.

Feng Shui, ik had er wel van gehoord maar nog nooit iets meegedaan. Totdat we een nieuw te bouwen vakantiehuis in Oostenrijk, Karinthië ontwikkelden en ik met een frisse start het huis kon inrichten voor ons zelf, maar ook voor onze gasten. Wij verhuren namelijk het hele jaar door ook dit huis. Het ligt in een wintersport gebied maar is ook heel leuk in de zomerperiode.

Debby gaf tijdens de hele corona periode gelukkig ook af en toe een workshop. Tijdens één van de workshops, heb ik het plan en de plattegrond van het huis meegenomen. Met de andere deelnemers gingen we aan de slag om de energiestroom te bepalen, de levensplattegrond op het huis te leggen en onszelf voor te stellen hoe het eruit zou zien als het huis Feng Shui ingericht wordt. Gelukkig heeft Debby daarna aanvullend het advies op papier gezet voor mij en dat advies ging dan ook trouw mee in mijn aantekeningenboekje naar Oostenrijk, Karinthië.

Wat had zij als belangrijkste advies gegeven voor de begane grond en hoe ziet het er in de praktijk uit?

 Feng Shui advies buitenkant huis:

  1. Gele kleur aanbrengen op muren buitenkant. Geel is een aarde kleur en geeft warmte.
  2. Geef je huis een naam en maak hier een naambordje van ter herkenning voor gasten.
  3. Zorg voor een goede buitenverlichting. Niets zo vervelend als in het donker thuiskomen.
  4. Schilder de voordeur in een witte of grijze kleur. Dat geeft natuurlijke bescherming tegen inbraak.

De buitenkant van het huis heeft nu een warme aarde kleur geel met een witte voordeur. Dit past in het zonnige berg landschap en geeft van buitenaf al een comfortabel, warm en geborgen gevoel. Het naambordje en de buitenverlichting wordt bij ons volgende bezoek opgehangen. Zie hierboven bij de foto’s het resultaat van de buitenkant van het huis.

Feng Shui advies voor de keuken en woonkamer:

  1. De keuken zo veel mogelijk in de basiskleur wit/grijs/rvs. Alleen de wand aan de rechterkant van het huis, gezien vanaf de voordeur, mag een gedeelte in dezelfde kleur als de buitenkant van het huis. Deze aardekleur versterkt de eetlust en warmte in het keuken/eetgedeelte en geeft eenheid met de buitenkant van het huis.
  2. Kies voor een eettafel met ronde vormen. Voor het goede ronde tafelgesprek.
  3. Leg in de keuken tegels op de vloer en in de woonkamer een echt houten vloer. Aarde werk tegels ondersteunen de keuken het beste waar het voor bedoeld is voedzaam eten bereiden en op eten. Echt hout is een echte verbinder, hout zorgt voor een fijne akoestiek en brengt levendigheid in een gezellige woonkamer. Jullie hebben houten balken bij het plafond, dit zorgt ook voor toevoeging van het element hout in het huis.
  4. In de keuken een kleurrijke afbeelding ophangen van eten uit de streek. Zien eten, doet eten.

Vanuit dit Feng Shui advies is de basis kleur in de keuken zoveel mogelijk wit, grijs en rvs. De wand geel verven zoals de buitenkant van het huis is de volgende stap. Dat hebben we nu nog niet gedaan en daardoor is de warmte nog niet in de keuken. Wel hebben we in de keuken kleurrijke afbeeldingen opgehangen van eten uit de streek, zoals Kaiserschmarrn, een lokale Jausche, een vegetarisch gerecht en een heerlijk ontbijt.

Een eettafel met ronde vormen en geen hoeken hebben we niet voor gekozen omdat we de tafel ook praktisch in de ruimte willen plaatsen en een ronde tafel past hier helaas niet. In de keuken hebben we vloertegels maar die zijn doorgetrokken naar de hele woonkamer. Dat komt ook omdat we een houten vloer in een huis, dat ook gebruikt wordt voor de wintersport, niet praktisch vinden. Soms weegt het praktische aspect dan zwaarder. Zie de foto hierboven voor het resultaat.

  1. In de woonkamer kun je één muur in de zithoek in de kleur groen schilderen of behangen en planten toevoegen.

Wat we zeker hebben gedaan is in de woonkamer één wand groen geverfd en hier gaan we nog planten aan toevoegen. In beginsel zal dit een echt mooie nepplant zijn (ook al is dit plastic wat niet het gewenste effect heeft met betrekking tot groen) maar volgend jaar zomer wil ik hier echte planten neerzetten voor de zomerperiode. Ronde houten bijzettafeltjes maken het nu al af.  Bij de foto’s zie je alvast het resultaat tot nu toe.

 10. Een rond vloerkleed in de woonkamer absorbeert geluid en geeft de gewenste zachtheid en gezelligheid.

 Naar het gezellige vloerkleed ben ik al op zoek en leggen we neer bij ons volgende bezoek.

11. In de woonkamer mag je ook vuurkleuren toevoegen in de accessoires. Een echte open haard zoals jullie hebben, is als hij brandt ook een vuur uiting en zal jullie harten verwarmen.

12. In de woonkamer zo min mogelijk kasten. Spullen en kasten verzwaren de energie in een huis.

13. Kies voor het hele huis ronde vormen. Rond is de meest positieve vorm, niemand kan zich stoten en het is de vorm die in de natuur heel veel voorkomt. In tegenstelling tot vierkant wat geen natuurlijke vorm is.

14. Voor gordijnen kies je voor de basiskleur zacht grijs, linnenachtig. Voor lekker wapperend effect als de buitendeuren op staan.

In de woonkamer hebben we het warme geel van buiten terug laten komen in kussentjes en hangt er een rode accessoire bij de vurige open haard. Hier gaan we nog kleur aan toevoegen om er iets meer pit in de woonkamer te krijgen voor gezellige avonden.  Een van de andere tips is om zo min mogelijk kasten in de woonkamer te hebben, dit advies hebben we van harte opgevolgd. Hierdoor is het heel ruimtelijk in de woonkamer. Wat we nog wel gaan zoeken is een oude houten boerenkist om het speelgoed en de spelletjes in op te bergen. De gordijnen zijn iets tussen beige en grijs in en zien eruit als linnen maar is stiekem katoen ;-).

Maar het allerleukste zijn de reacties van onze gasten:

Zij ervaren het huis als heel prettig. We hebben ook precies de gasten aangetrokken die wij graag in ons huis willen hebben, zelfs toen het onbekende mensen waren. Er waren ook gasten die aangaven iedere avond gekookt te hebben in het huis, terwijl het normaal restaurantgangers waren, maar het huis en de keuken nodigden echt hiertoe uit zeiden ze.

En dat is nou precies de bedoeling! Een warm thuis voor alle onze gasten en natuurlijk voor ons zelf.

Interesse om deze vakantiewoning te huren? Kijk op: https://www.karinthievakantievilla.nl/

Super bedankt Debby voor je fijne adviezen. 

Mirjam Fondse-Fischer, Rotterdam