Verpleeghuis Den Es

1 op de 3 vrouwen krijgt dementie en bij mannen is dit 1 op de 7. Het aantal groeit nog altijd, aangezien we ook gemiddeld ouder worden.

Dementie is de verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarbij de hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken. Een heel verdrietige situatie. Vooral als het dichtbij komt. Ken jij ook een dierbare die deze nare ziekte heeft?

Dementievriendelijk wonen

Bij het uitzoeken van een verpleeghuis, maar ook als er nog sprake is van een thuissituatie, kun je bewuste keuzes maken die mensen met dementie helpen.

Klik hier voor 10 adviezen voor dementievriendelijk wonen

Feng Shui in het verpleeghuis

Zo mooi dat ik het verzoek kreeg van verpleeghuis Den Es in Varsseveld om feng shui advies te geven voor het gehele verpleeghuis. Dit bestaat uit meerdere grotere ruimten zoals de entree, de gangen, het centrale dorpsplein, het restaurant, de ruimte voor kerkdienst en familiebijeenkomsten. Maar ook alle 16 woningen waar 8 mensen per woning samenwonen met hun begeleiders.

Wat een uitdaging, maar zo betekenisvol om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners in deze levensfase en voor het personeel dat dagelijks klaar staat en liefdevolle zorg en zoveel maatwerk geeft aan iedere bewoner. Maar ook voor de bezoekers een prettiger verblijf creëren zodat zij, ondanks de verdrietige aanleiding, een warme sfeer ervaren als zij bij hun dierbare op bezoek komen.

Een warm welkom voor iedereen

Het motto van verpleeghuis Den Es is; Een warm welkom voor iedereen.

Dit hield ik voor ogen bij alle adviezen die ik gaf. Voelt het warm, zacht, uitnodigend en levendig aan voor de bewoners, bezoekers en medewerkers.

Hierin kon nog een verbeteringsslag in gemaakt worden. Je wilt namelijk dat de visie van de organisatie naadloos aansluit bij wat je als tehuis uitstraalt. Met de feng shui adviezen maak je dit visueel zichtbaar, tastbaar en voelbaar voor iedereen die in Den Es woont, werkt of op bezoek komt.

Waarom warm, zacht, uitnodigend en levendig zo belangrijk is voor mensen met dementie is omdat het zintuig voelen als laatste in stand blijft. Dus elkaar aanraken, maar ook zachte materialen, kleuren en fijne vormen. Dit verzachten doe je onder andere ook door de akoestiek prettig te maken door echte planten toe te voegen en gebruik te maken van aaibare stoffen. Ook het kiezen voor ronde vormen is een verzachter, zo stoot je als bewoner immers niet aan de punten van bijvoorbeeld een tafel. Het verlevendigen van de atmosfeer doe je onder andere ook door het vergroenen van de ruimte met echte planten en zelfs bomen. De kleur groen van de planten ondersteunt dit en als een plant goed groeit en bloeit, betekent dit dat het binnenklimaat in orde is met genoeg lichtinval, vochtigheid en een goede temperatuur in de lucht. Wat ook de gebruikers van de ruimte ten goede komt. Het is je natuurlijke graadmeter. Daarnaast zorgen planten en de kleur groen voor verbinding tussen mensen en voor betere communicatie.

Noaberschap

In de Achterhoek is het zorgen voor elkaar en de buren verweven in het woord Noaberschap. Ook het dorpsplein heeft in deze dorpen een belangrijke functie om bij elkaar te ontmoeten, te polsen hoe het met je gaat, de laatste nieuwtjes te bespreken en heerlijk te zitten op een bankje. Op het dorpsplein in Den Es is dit gevoel vertaald naar het volgende beeld. Hier alvast een sneak preview van het Dorpsplein. Voel je het verschil?

Door corona is de uitvoering van de overige werkzaamheden in het tehuis doorgeschoven in de tijd, Meer foto’s van andere ruimten volgen later dit jaar.  Na een aanzet met Feng Shui advies is het project verder gegaan met interieurstylist Femke Heijnen van www.fraeij.nl

 

 

 

 

Voor

Na

Voor ons verpleeghuis met bewoners met dementie hebben wij Debby gevraagd voor advies voor het inrichten van de woningen en gezamenlijke ruimtes. Debby is enkele dagen bij ons geweest om met de bewoners en medewerkers te praten. Dit heeft geleid tot een mooi en bondig rapport met vele afbeeldingen ter verduidelijking van het advies. Wij gaan nu verder met de implementatie.
Mariët Tonen, regiomanager Azora, locatie Den Es in Varsseveld