1 op de 3 vrouwen krijgt dementie en bij mannen is dit 1 op de 7. Het aantal groeit nog altijd, aangezien we ook gemiddeld ouder worden. Dementie is de verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarbij de hersenen de informatie niet meer goed kunnen verwerken. Een heel verdrietige situatie. Vooral als het dichtbij komt. Ken jij ook een dierbare die deze nare ziekte heeft?

Dit blog laat je zien hoe feng shui bijdraagt aan het fijner wonen voor mensen met dementie. Omdat degene die de ziekte heeft het vaak zelf niet meer kan doen, kun jij daar als mantelzorger of bekende het verschil in maken.

Bij keuze van een woning is de begane grond het fijnste voor mensen met dementie. Hier sta je letterlijk met beide benen op de grond en kijk je naar het dagelijks leven buiten. Dit is meer herkenbaar en vertrouwt dan woningen op verdiepingen los van de aarde met uitzicht meer in de lucht of halverwege bomen dit werkt meer vervreemdend en geeft minder houvast.

Om jou te helpen om een dierbare met dementie prettiger te laten wonen en het welzijn te vergroten in huis of het tehuis heb ik het volgende voor je op een rij gezet.

Hierbij de top 10 van adviezen voor het dementievriendelijk maken van je woning:

1. Voorkom een doolhof in je huis

Werk met symbolen op deuren en kasten zodat de bewoner weet wat er achter een deur zit.

2. Mag het wat zachter

Maak de akoestiek prettig in ruimten. Dat het niet hol en hard klinkt. Dit doe je door echte planten, echt houten meubels en zachte natuurlijke stoffen toe te voegen. Planten zorgen ook voor een goede vochtbalans, zuurstof, rustgevend effect en dempen geluid. Ook stoffen gordijnen, kussens en met stof beklede bank en stoelen zorgen voor goede akoestiek in de woning en absorberen geluid.

3. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Hang geen overbodige spiegels op in een woning. Alleen in de badkamer en bij een toilet en aan de binnenkant van een kledingkast. Spiegels op overige plekken kunnen weg. Zo voorkom je dat bewoners zichzelf, de omgeving en spullen in de woning verdubbeld zien. Doe ook als het donker wordt de gordijnen dicht, zodat de bewoner niet het spiegelende effect in de ruiten ziet.  Dit heeft namelijk een verwarrend en onrustig effect.

4. Geef stevigheid en houvast

Zorg dat glaswanden en ramen niet tot op de grond zijn. Zet er anders iets voor aan de binnenkant zoals bijvoorbeeld planten. Dit lost op eenvoudige wijze op dat de bewoner denkt naar buiten te kunnen stappen door de glaswand heen.

5. Leven met de elementen

Goed daglicht overdag in de woning, draagt bij aan een natuurlijk dag/nacht ritme. In de slaapkamer hang je verduisterende gordijnen, dit zorgt voor een betere nachtrust.

Houd overdag het contact met de buitenwereld levendig. Uitzicht naar buiten op een tuin of een rustige straat is hierbij prettig en zet regelmatig een raampje open voor het horen en voelen van de wind. Door vitrage, luxaflex en screens kunnen mensen niet makkelijk heen kijken naar buiten. Bij een zonnescherm kijk je wel onderdoor naar de kleurrijke buitenwereld. Voel je bij de 2 foto’s hieronder het verschil?

6. Kleur maakt het verschil

Kleuren die in het algemeen fijn zijn voor mensen met dementie zijn; oud roze, pasteltinten en paars. Harde kleuren en hele drukke patronen worden als niet prettig ervaren. Zwart als vloerbedekking of vloerkleed wordt afgeraden, omdat dit als één groot gat wordt gezien.

7. Geuren brengen herinneringen naar boven

Natuurlijke, positieve, dagelijkse geuren zijn heel prettig. Zoals etensluchten horen bij een keuken. Schoonmaakgeuren horen bij een badkamer en wc. Bloemen geuren horen bij een huiskamer en een tuin. Herkenbare geuren herinneren aan het verleden en kan positief gebruikt worden.

8. Herkenbare meubels en materialen

Herkenbare meubels en materialen gebruik je bij het inrichten van de ruimte. Vormen die de bewoner zich herinnert van vroeger. Bijvoorbeeld gordijnen zijn herkenbaar, rol- en vouwgordijnen en luxaflex zijn dit niet. Zorg ook dat de materialen van de meubels niet verwarren. Dat je denkt dat iets van echt hout is, maar het blijkt van kunststof te zijn. Je hersens moeten dan steeds een correctie doen tussen wat je ziet, voelt en wat het echt is. Dus een bijzettafel van echt hout neerzetten, gordijnen van katoen, linnen of wol en een zacht wollen vloerkleed onder de voeten. van de lievelingsfauteuil.

9. De vloer op

Maak de vloerovergangen zo geleidelijk mogelijk zonder visuele drempels en donkere strips. Zodat mensen met dementie er niet steeds over na moeten denken hoe hier over heen te stappen. Maak ook alle vloeren mat, een glimmende vloer voelt voor de bewoners als een natte vloer waar je over uit glijdt. Een matte vloer, zonder gemarkeerde overgangen zorgt voor meer stevigheid bij het lopen voor de bewoner.

10. Een veilig warm nest

Pas zo veel mogelijk ronde vormen toe bij de meubels, dan kan de bewoner zich niet stoten aan punten. Kies in de woning voor zachte stoffen en materialen die lekker voelbaar en aaibaar zijn. Ronde vormen voor een kussentje op de bank en voor lampen is altijd positief. Maak het af met foto’s en kunst aan de muur of op het dressoir waar de bewoner zo aan gehecht is. De omgeving maak je zo zachter en persoonlijker als een warm veilig nest.

Het hart blijft voelen

Het gevoel en aanraking blijft bij mensen met dementie altijd positief werken. Het hart wordt niet dement, zoals de titel van het boek van Huub Buijssen luidt, is een aanrader voor als een dierbare in jouw omgeving dementie heeft. Een dagelijkse liefdevolle aanraking en knuffel blijft altijd het beste medicijn.

Bron; de feng shui adviezen zijn aangevuld met de Toolkit dementievriendelijk wonen.

Feng Shui brengt harmonie in je omgeving. Nine Star Ki geeft balans aan je leven. Samen zorgen zij voor een evenwicht waarin jij optimaal kan wonen en werken.